Broeder, Dirk


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Broeder Dirk Leendert Johannes Cornelis 30-04-1888, Middelburg Broeder, Davinus Johannes van de Kamer, Anna Maria Cornelia

Legioen periode: 1909 - 1914

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
- (a) 1909 - - / - (a) 1914 / - - / -

Biografie


Briefkaart uit Padang van 5 December 1913 van Willem Broeder
aan zijn broer Dirk Broeder die op dat moment dient in het Franse Vreemdelingenlegioen
bij het 1e Regiment Etranger 2e Compagnie Montée, Bou Denib, Marokko [Coll. NLL]

De Briefkaart


Op 5 december 1913 schreef Willem Broeder vanuit Padang [West-Sumatra, Indonesië] een briefkaart aan zijn broer Dirk Broeder die op dat moment dienst deed in het Franse Vreemdelingenlegioen bij het 1e Regiment Etranger 2e Compagnie Montée, Bou Denib, Marokko.

Willem Broeder schreef:
“Beste Dirk, den 5 novb schreef ik je een brief; heb nu maar weinig nieuws. Vandaar een briefkaart. De allerbeste wenschen hoor voor een gelukkig 1914; dat jaar brengt je weer in de burgermaatschappij terug. En we hopen van harte, dat je er in slagen mocht een goed bestaan te vinden.
Met beste groeten, je broer Willem”

Onderzoek


Wie waren Willem en Dirk Broeder?
Op basis van de tekst kan afgeleid worden dat Dirk Broeder zijn diensttijd in het Legioen er bijna opzat. De minimale diensttijd bedroeg 5 jaar zodat Dirk Broeder zeer waarschijnlijk in 1909 dienst genomen had.
De briefkaart was afkomstig van een verzamelaar uit Frankrijk die geen verdere aanvullende informatie kon verstrekken.
Jaren geleden gaf een zoekopdracht in wiewaswie.nl op beide namen meer dan 50 resultaten, waarbij opviel dat er veel vermeldingen uit de regio Rotterdam waren. Zonder verdere details was een gerichter onderzoek toen echter niet mogelijk. Een destijds geplaatste oproep naar meer informatie leverde geen reacties op.

Bij het omzetten naar deze nieuwe website NLLegioen.eu op 13 oktober 2020, bekeek ik de kaart nog maar weer eens grondig. Het viel me op dat, dat wat ik al die jaren als een afkorting voor Dirk had gelezen, Dk ook wel eens D.L. zou kunnen zijn. Dirk Broeder had dus mogelijk vier voornamen Dirk L.J.C. en dat bleek te kloppen, voluit heette hij Dirk Leendert Johannes Cornelis Broeder.

Jeugd

Dirk Leendert Johannes Cornelis Broeder werd geboren op 30 april 1888 te Middelburg als zoon van Davinus Johannes Broeder en Anna Maria Cornelia van de Kamer.

Militaire Dienst

Dirk Broeder stond in het militieregister van Amsterdam ingeschreven als dienstplichtig militair.
[ Militieregisters Deel: 4382, Periode: 1827-1940, Amsterdam, archief 5182, inventaris­num­mer 4382, 30 april 1888]. Bij de aanmerkingen staat genoteerd ” heeft aan de oproeping ter inlijving op 11 maart 1908 niet voldaan”

Vreemdelingenlegioen

Compagnie Montée

De eenheid waar Dirk J.C. Broeder in diende was de 2e compagnie montée eind 1913 gelegerd in Bou Denib. Compagnies Montée stonden in die tijd bekent als een elite eenheden binnen het vreemdelingenlegioen.
Montee bekent zoveel als bereden eenheid maar in dit geval geen cavalerie eenheid. Het bijzondere aan de Compagnie Montée van het Vreemdelingenlegioen was dat twee Legionairs één muilezel deelden, eerst liep de ene legionair en bereed de andere de muilezel, na verloop van tijd werd er dan gewisseld enzovoort. De uitrusting van beide legionairs werd gedragen door de muilezel. Vergeleken met infanterie eenheden konden de Compagnie Montée per dag lange afstanden afleggen, vaak in een vrij hoog tempo ook in sterk geaccidenteerd terrein.

Broer Willem

Met de gegevens van Dirk Broeder beschikbaar en die van zijn ouders was het vrij eenvoudig te achterhalen wie zijn broer Willem was. Willem heette voluit Willem Pieter en werd geboren op 29 augustus 1877 te Middelburg.

Terug naar Nederland

Dirk Broeder kwam terug naar Nederland en trad daar op 23 december 1919 in het huwelijk met Martina Hendrika Pardoel, 24 jaar oud, verpleegster van beroep. Als beroep van Dirk Broeder toen 31 jaar oud, staat aangegeven serg.hosp.soldaten.
Dus toch niet helemaal terug in de burgermaatschappij zoals zijn broer Willem hem had toegewenst.

Legioen eenheden: 1909 - 1914

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats Land
1 RE 2 CM MarokkoLegioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Overige Krijgsdienst

Overige krijgsdienst
Dienstplicht


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen

[1] HISTORIQUE DES UNITES DE LA LEGION ETRANGERE PENDANT LA GUERRE 1914 1918 MAROC ET ORIENT
[2] Groenegraf.nl
[3] Zeeuws Archief te Middelburg, BS Geboorte