Cosman, Aäron


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Cosman Aäron 15-03-1915, Rotterdam , ,

Legioen periode: 1937 - 1943

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
- 23-01-1937 - - / - 25-08-1943 / - - / -

Biografie


Cavaleristen van het Franse Vreemdelingenlegioen Opname uit 1934
Kenmerkend de vele veelvuldig onderscheiden officieren meestal afkomstig uit Rusland

Jeugd

Aäron Cosman wordt op donderdag 15 Maart 1915 te Rotterdam geboren als zoon van Simon Cosman en Esther Snoek [1]. Uit dit huwelijk werden in totaal vier kinderen geboren. Na hun scheiding wordt de ouders de ouderlijke macht ontnomen en worden de kinderen in de Berg stichting geplaatst. Aäron, vaak ook als Aron geschreven, Cosman volgt 6 jaar Lagere School. Hij wordt bakkersknecht en wat later banketbakker van beroep [2].

Militaire dienst

Op grond van broederdienst wordt Aron Cosman vrijgesteld van militaire dienst [2]

Franse Vreemdelingenlegioen

In Januari 1937, dan 21 jaar oud, gaat Aron Cosman, volgens eigen zeggen naar Frankrijk om daar werk te vinden. Als dat niet lukt neemt hij op 23 Januari 1937 dienst in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij wordt ingedeeld of kiest voor de Cavalerie en krijgt zijn basis opleiding in Sidi-el-Hani. Als na 5 jaar, in 1942 zijn contract afloopt, tekent Aron Cosman voor 1 jaar bij omdat hij niet in een werkkamp of concentratiekamp terecht wil komen die het Vichy bewind in Noord-Afrika inmiddels heeft opgezet.

Nederlandse strijdkrachten

Na afloop van dat jaar komt hij in contact met de Consul te Casablanca.
Inmiddels is Marokko in geallieerde handen. Op 10 Januari 1943 tekent hij voor dienst bij de Nederlandse Strijdkrachten. Zijn vrijlating uit het Legioen wordt schijnbaar echter tegengewerkt. Hij komt echter eerst nog in een tijdelijk in depot in Fez. Pas op 25 Augustus 1943 word hij ontslagen uit het Vreemdelingenlegioen. Per Amerikaans vliegtuig gaat het van Casablanca naar Algiers. Enkele dagen daarna komt Aron Cosman aan in het Engelsche kamp in Algiers. Kapitein P.W.A. v.d. STEEG belast met het vrij krijgen van Legionairs van Nederlandse herkomst in Noord-Afrika regelt voor Aron Cosman en nog 7 andere Legionairs van Nederlandse herkomst transport zodat ze op 31 Augustus aan de receptie georganiseerd door de Consul Generaal ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin deel kunnen nemen. Kapitein v.d. Steeg schrijft nog: “De stemming onder hen is uitstekend, wat mede te danken is aan de zeer vriendelijke behandeling welke zij van Engelsche zijde ondervinden, waarover zij vol lof zijn”. Midden November komt Aron Cosman aan in Engeland. Bij welk Krijgsmacht onderdeel Aron Cosman uiteindelijk geplaatst is niet bekent.

Auschwitz

Aron Cosman overleeft de oorlog. Zijn ouders, echter, zijn net als een broer en een zus van hem in de oorlog opgepakt, gedeporteerd en in Auschwitz vermoord.

Legioen eenheden: 1937 - 1943

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats LandLegioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen

[1] http://wiewaswie.nl
[2] Nationaal Archief Den Haag, Brief Algiers 7 September 1943
[3] Nationaal Archief Den Haag
[4] https://www.joodsmonument.nl/nl/page/87906/esther-cosman-snoek