Goudeket, Willy


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Goudeket Willy 27-07-1888, Parijs Goudeket, Salomon Bondy, Berthe

Legioen periode: 1914 - [-]

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
[-] 1914 [-] (a) Parijs / Frankrijk [-] / [-] [-] / [-]

Biografie


De broer van de echtgenoot van
en de Rachmaninov look-a-like

Op 22 februari 1927 verscheen in de Franse krant “Le Temps” het bericht van het overlijden en de geplande begrafenis van Sylvain Goudeket.
Sylvain, de Franse schrijfwijze van Salomon, Goudeket was de vader van Willy, Maurice en Stella Goudeket, die alle drie in dit bericht werden genoemd.

Maurice Goudeket, zou in 1935 trouwen met de beroemde Franse schrijfster Colette, en zou hierdoor zelf enige bekendheid krijgen als de “echtgenoot van”.
Zijn oudere broer Willy Goudeket kreeg hierdoor in die tijd ook weer enige bekendheid als de broer van de echtgenoot van.

Moeder Berthe Bondy was een verdienstelijk pianiste en wellicht had dit invloed gehad op de beroepskeuze van Willy Goudeket die muziek recensent werd.
Zodoende kwam hij regelmatig in contact met beroemde musici en componisten waaronder Maurice Ravel.
Over hem zou hij o.a. het artikel « Avec l’insaisissable Maurice Ravel », verschenen in Le Rempart op 4 juni 1933, schrijven.

In de periode 2017-2020 zou er op social media enige discussie ontstaan over onderstaande foto, waarschijnlijk genomen begin jaren ’30 van de twintigste eeuw.
Herkenbaar is Maurice Ravel in een cafe of restaurant in Parijs. De man naast hem werd door sommige aangezien als de Russische componist Sergej Rachmaninov. Experts waren het er over eens dat dit niet Rachmaninov kon zijn en werd de man naast Ravel geïdentificeerd als Willy Goudeket.

Jeugd

Willy Goudeket werd geboren op 27 juli 1888 in Parijs.

1909 Nationaliteit

Waarschijnlijk had Willy Goudeket als zoon van een Franse moeder het recht Fransman te worden, maar maakte hij op 4 november 1909 van dit recht geen gebruik. Numéro de décret: Bulletin Nº 22 Décret Nº 3344.
Zeer waarschijnlijk had hij de Nederlandse Nationaliteit.

Zijn naam verscheen in officielle publicatie aangaande “Répudiation de la nationalité française”

Het recht om afstand te doen van de status van Fransman kan alleen worden uitgeoefend in de zes maanden voorafgaand aan het bereiken van de meerderjarigheid van het kind of binnen twaalf maanden na het bereiken van de meerderjarigheid. Het verlies van de Franse nationaliteit gaat in op de datum van de aangifte

1914

In 1914 na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog namen Willy Goudeket en Maurice Goudeket als oorlogsvrijwilligers voor de duur van oorlog dienst in het Franse leger.
Als buitenlanders konden zij alleen ingedeeld worden in het Franse Vreemdelingenlegioen.

Hoe lang Willy Goudeket in het Legioen diende is niet bekend.

1944

Willy Goudeket, overleed in 1944 in Parijs

Legioen eenheden: 1914 - [-]

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats LandLegioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen

[1] Stadsarchief Amsterdam te Amsterdam, Overgenomen delen Deel: 79, Periode: 1921-1925, Amsterdam, archief 5416, inventaris­num­mer 79, 1 juli 1888, Overgenomen delen