Maats, J.


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Maats J. (a) 1931, (a) Hilversum [-], [-] [-], [-]

Legioen periode: 1952 - 1955

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
[-] (a) 1952 [-] [-] / [-] 1955 / Desertie Suez kanaal / Egypte

Biografie


Over de gedeserteerde legionnaire J. Maats werd op 1 augustus 1955 door de Volkskrant bericht als deel van een uitvoeriger artikel over de aankomst van de Sibajak uit Indonesië. Dit artikel had als kop:
Van 913 PASSAGIERS 786 GEEN EIGEN ONDERDAK
Triest transport van Sibajak uit Indonesië
IN 73 GEMEENTEN ONDERGEBRACHT“.

Werkend passagier

De 914 de passagier, die op de Sibajak meevoer, heeft de Lloydkade niet gehaald. Op de Nieuwe Waterweg haalde de rivierpolitie hem van boord, het was de 24-jarige J. Maats uit Hilversum, die uit het Vreemdelingenlegioen was gedrost. Enkele jaren heeft hij in Indo-China gevochten, waarvandaan hij onlangs met het troepentransportschip “Pasteur” naar Noord-Afrika werd vervoerd om daar wegen aan te leggen.
Aangezien hij nog twee jaar dienst voor de boeg had en dit vooruitzicht hem niet lokte, dook hij in het Suezkanaal over boord.
Aan de wal grepen de Egyptenaren hem. Ze stelden hem ter beschikking van de Nederlandse consul in Port Said en deze gaf hem als werkend passagier (en gewerkt heeft hij!) met de Sibajak mee.

MS Sibajak op doortocht door het Suezkanaal

1955 Massa desertie

J. Maats was niet de enige legionnaire die medio 1955 deserteerde.
De krant “Het vaderland” publiceerde op 23 juli 1955 het volgende berichtje waarin vermeld werd dat alleen in de maand juli 167 legionnaires gedeserteerd waren bij de doortocht van hun troepentransportschip door het Suezkanaal.

Jeugd

J. Maats werd geboren in 1931, mogelijk in Hilversum.

Vreemdelingenlegioen

Op basis van het gegeven dat J. Maats in 1955 nog twee jaar moest dienen had hij zeker 3 jaar dienst achter de rug en moet dus omstreeks 1952 dienst genomen hebben.
Hij werd uitgezonden naar Indo-China.
Na de wapenstilstand op 1 augustus 1954 werden de daar gestationeerde eenheden van het Franse Vreemdelingenlegioen met troepentransportschepen naar Noord-Afrika gebracht.

Legioen eenheden: 1952 - 1955

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats LandLegioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen