Oezer, Johannes


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Oezer Johannes 19-11-1912, Groningen Oezer, Kornelis Niewijk, Folkje

Legioen periode: [-] - [-]

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
[-] [-] [-] [-] / [-] [-] / [-] [-] / [-]

Biografie


In de voetstappen van “John”

Een familielid stuurde de scans van een oude foto van Johannes Oezer. Op de achterzijde was een korte romantische text. Waarschijnlijk was de foto ooit meegestuurd met een brief zoals toen zeer gebruikelijk. Onderaan de text was nog de plaatsnaam geschreven waar de foto gemaakt was, Lamalou les Bains.
Lamalou les Bains is een heel klein kuuroord in de heuvels in het Zuiden van Frankrijk op de hoogte tussen Toulouse en Marseille.
Op de foto is Johannes Oezer te zien in een Frans winteruniform met het karakteristieke witte kepi van het Franse Vreemdelingenlegioen. Boven zijn rechterborstzak draagt hij de lintjes van mogelijk drie onderscheidingen. Hij staat voor een gebouw en leunt tegen iets wat op een houten kastje lijkt, achter hem is nog een regenpijp te zien.

Foto links, Johannes Oezer als legionnaire bij het Franse Vreemdelingenlegioen voor het gebouw van het Hôpital Militaire Thermal te Lamalou les Bains.
Rechts detail van een oude ansichtkaart van hetzelfde gebouw.

Na enig verder onderzoek bleek vroeger in Lamalou les Bains een militair hospitaal te zijn geweest met een thermaalbad. En dat blijkt precies het gebouw te zijn waar hij voor stond. Op oude ansichtkaarten is de lokatie goed terug te vinden. Hij stond voor het raam naast een van de ingangen met daarnaast weer de regenpijp (bij twijfel kijk naar het voegen patroon tussen de stenen).

Hôpital Militaire Thermal te Lamalou les Bains

In de familiegeschiedenis was verder overlevert dat hij in het Vreemdelingenlegioen letsel aan zijn gezicht had opgelopen. Vrijwel zeker was Johannes Oezer in het Militaire Hospitaal te Lamalou les Bains om met behulp van het nemen van thermaalbaden te herstellen van verwondingen of een ziekte.
Maar hoe was hij hier uiteindelijk terecht gekomen?

Jeugd

Johannes Oezer werd op 19 november 1912 te Groningen geboren als zoon van Kornelis Oezer en Folkje Niewijk [1].

1929 Lichtmatroos Vlissingen

Op 11 september 1929 hij is dan nog 16 jaar oud, ging Johannes Oezer als lichtmatroos naar Vlissingen. Hij verbleef hier maar enkele dagen, op 1 oktober werd hij weer uitgeschreven. Hij was afkomstig uit Amsterdam en keerde daar ook weer naar terug.

1931 Dienstplicht en Kolonie Landarbeid

In 1931 werd Johannes Oezer opgeroepen voor de keuring voor militaire dienst en op 5 mei 1931 geschikt bevonden.
Hij was op dat moment zoals in het Militieregister werd genoteerd “Ter beschikking van de Nederlandse Regering Gesteld”. Wat daar onder verstaan moet worden blijkt uit de woonplaats van Johannes Oezer geregistreerd in het Militieregister, dat was namelijk Vledder de “Kolonie landarbeid” te Zorgvliet, Drenthe. Zijn ouders woonden op de Gov. Flinckstraat 96 hs te Amsterdam.
Het doel van deze Kolonie was reclassering van voorwaardelijk veroordeelde, criminele stadsjongeren door hun ontginningswerk te laten doen. Het platteland werd gezien als een minder risicovolle omgeving waar ze dan moesten werken en daarbij in hun eigen levensonderhoud voorzien.
Het verblijf op de Kolonie Landarbeid duurde 9 tot 12 maanden. De jongeren hadden relatief veel vrijheid. Er waren geen hekken of andere afzettingen. Desondanks gebruikten kranten in die tijd vaak woorden voor de Kolonie Landarbeid zoals: “jeugdgevangenis” Duidelijk is dus dat de jonge Johannes Oezer op zeker moment met justitie in aanraking gekomen was [3].

1932 Militaire dienst

Op 4 oktober 1932 ging Johannes Oezer in Militaire dienst hij was ingedeeld bij de Huzaren.
Op 30 december 1933 ging hij met groot verlof.

1939

Op 2 januari 1939 werd Johannes Oezer overgeplaatst 4e regiment Huzaren.

Franse Vreemdelingenlegioen

Dat Johannes Oezer op zeker moment dienst nam in het Franse Vreemdelingenlegioen is zeker, maar wanneer en hoe lang hij uiteindelijk daar gediend heeft is tot nu toe onbekend.

1952 Naturalisatie

Op 31 oktober 1952 nam Johannes Oezer onder zijn eigen naam de Franse Nationaliteit aan.

Hotel de la Grenette

Na zijn tijd in het Vreemdelingenlegioen ging Johannes Oezer werken voor het Hotel de la Grenette te Sallanches Haute Savoie.

Overlijden te Sallanches

Johannes Oezer overleed te Sallanches en werd daar ook begraven.

Foto van het graf van Johannes Oezer te Sallanches





Legioen eenheden: [-] - [-]

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats Land



Legioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Overige Krijgsdienst

Overige krijgsdienst
Dienstplicht


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen

[1] AlleGroningers te Groningen, BS Geboorte Bron: boek, Periode: 1912, Groningen, 19 november 1912, Geboorteregister 1912, aktenummer 1640
[2] Stadsarchief Amsterdam te Amsterdam, Militieregisters Deel: 4481, Periode: 1827-1940, Amsterdam, archief 5182, 19 november 1912, Militieregisters
[3] Kolonie Landarbeid
[4] 7434-667 Gezinskaarten Vlissingen: burgers, krijgsmacht en gestichten 1921-1938 kaart M3826-M4100 Persoon in bevolkingsregister Johannes Oezer, 1921-1938 Vlissingen