Pardoen, Johannes


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Pardoen Johannes Jacobus [-], Amsterdam [-], [-] [-], [-]

Legioen periode: [-] - 1954

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
[-] [-] [-] [-] / [-] 30-03-1954 / Desertie Op Zee / [-]

Biografie


2 april 1954 “Legionnairs in zee gesprongen”

Op vrijdag 2 april berichtte het dagblad “Het vrije volk” op de voorpagina dat vier legionairs op 30 maart 1954 in zee waren gesprongen, onder hen een Nederlander:

Vier deserteurs van het Franse Vreemdelingenlegioen, die Dinsdagavond van het Franse troepenschip „Pasteur” -in zee gesprongen waren, zijn door een politieboot de haven van Singapore -binnengebracht. De vier deserteurs zijn de 23-jarige Amsterdammer Johannes Jacobus Pardoen, een 19-jarige Belg, een 22-jarige Duitser en een Roemeen.
Zij zijn in volle zee gered door het Britse tankschip „Velutina”, dat de mannen op 13 kilometer ten zuiden van Singapore op het eilandje Poelau Samboe afgezet heeft.

Zijn naam is Johannes Jacobus Pardoen.

Het Franse Troepentransportschip “Pasteur” omstreeks 1954

2 juni 1954

Twee maanden later kwam Johannes Pardoen opnieuw in het nieuws, dit keer in de Telegraaf van 3 juni 1954 onder de titel “Nederlandse Legionnaire in arrest”

(Van een onzer verslaggevers) HOEK VAN HOLLAND. 2 Juni. — Rechercheurs van de Amsterdamse politie hebben vanmorgen, toen de „Willem Ruys” de Nieuwe Waterweg kwam opvaren, een passagier, de 23-jarige Amsterdammer J. J. Pardoen, van boord gehaald en in arrest gesteld.
Zijn naam kwam voor in het politie-opsporingsregister, doordat hij ca. 2 jaar geleden zich in het ressort van het bureau Singel te Amsterdam aan een kleine diefstal had schuldig gemaakt.
Geruime tijd was Pardoen zoek. tot — en dat was 2 April van dit jaar — er bericht kwam, dat nabij Singapore op Dinsdag 30 Maart vier deserteurs van het Frans” vreemdelingenlegioen van het Franse troepen transportschip “Pasteur”, dat met 3000 man naar Saigon onderweg was in zee waren gesprongen. Daarbij was Pardoen. De anderen waren een Belg. een Duitser en een Roemeen.
Pardoen werd uit volle zee gered door de Britse tanker „Velutina” en 13 km ten Zuiden van Singapore op het eiland Poeloc Samboe aan wal gezet.
Later is hij per politieboot naar Singapore gebracht.

Jeugd

Op basis van de genoemde leeftijd, 23 jaar, zou Johannes Jacobus Pardoen in 1930 of 1931 geboren moeten zijn.
Mogelijk zou het hier om de op 7 augustus 1931 in Amsterdam geboren Johannes Jacobus Pardoen kunnen gaan, zoon van Augustinus Antonius Pardoen en Theresia Ambrosia Francisca Meuwese.


Legioen eenheden: [-] - 1954

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats LandLegioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen