Verloop, Cornelis


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Verloop Cornelis Johannes Antonius 09-10-1909, Den Haag Verloop, Cornelis Van der Horst, Antonie Petronella Bernhardine

Legioen periode: 1936 - -

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
66720 06-1936 - - / Frankrijk - / Desertie - / Frankrijk

Biografie


Twee meisjes in klederdracht

Het spoor naar C. Verloop

In 2005 verscheen er op de website www.allesoverscheveningen.nl een oproep van “Ton” met als titel “schev, relaties met vreemdelingenlegioen??”. “Ton” had uit een bak in een klein winkeltje in Den Haag een foto gevonden van twee meisjes in klederdracht.

Op zich al een leuke vondst, wat het echter nog interessanter maakte was, wat er met potlood achter op de foto geschreven stond: “C. Verloop 1e Reg. , Leg. nr.66720, etranger d’Inf. , C.D. Golon Beshar, Algerie Sud”

Op basis van deze gegevens kon al het volgende vastgesteld worden. C. Verloop was Legionair bij het 1er Regiment Etranger d’ Infanterie, dat is het Eerste Regiment Infanterie van het Franse Vreemdelingenlegioen.
Zijn legioen nummer is 66720. Op basis van dit nummer kon afgeleid worden dat C. Verloop, medio 1936 tot het Legioen moet zijn toegetreden (a).
De afkorting C.D. staat voor Compagnie de Discipline, dat was de beruchte straf compagnie van het Legioen. Deze Compagnie was gelegerd in Colomb Bechar. C. Verloop had waarschijnlijk wel vaker de naam horen noemen maar nog nooit geschreven gezien. Colomb Bechar ligt zoals in het Frans aangegeven in het Zuiden van Algerije.

Ingang van de Compagnie de Discipline in Colomb Bechar
het opschrift geeft aan
C.D. Entree rigoureusement interdite a toute personne Etrangere au Detachement

Uiteindelijke maakte deze gegevens de identificatie van legionair C. Verloop vergoelijk

Jeugd

Cornelis Johannes Antonius Verloop werd op 9 oktober 1909 te Den Haag geboren als zoon van Cornelis Verloop en Antonie Petronella Bernhardine van der Horst.

Van 1915 – 1926 bezocht hij de lagere en Mulo-school, van 1926 tot 1928 een Zeevaarstschool. Van 1928 tot 1930 was hij in dienst van de Rotterdamse Lloyd.

Tussen 1930 – 1934 werkte hij achtereenvolgens als chauffeur, monteur, verkoper en gedurende korte tijd bij het privé-detective bureau SNATAGER in Den Haag. In 1935 werd hij tot 2 maanden gevangenis veroordeeld wegens smokkelarij, maar slaagde erin uit Nederland te ontkomen. alvorens hij deze straf moest ondergaan.

Vreemdelingenlegioen

Hij trad medio 1936 in dienst van het Franse Vreemdelingenlegioen en kreeg het numero matricule 66720. Bij het uitbreken van de oorlog in september 1939 bevond hij zich in Noord-Afrika. Het werd ingedeeld bij het 13e DBLE en naar Frankrijk gezonden. Mogelijk had hij zich hier vrijwillig voor gemeld. Hij maakte de expeditie naar Noorwegen en de actie om naar Narvik mee.
Via Engeland, kwam hij met zijn eenheid op 15 juni 1940 in Brest weer in Frankrijk aan land. Veel konden de legionairs daar niet meer uitrichten en op 18 juni evacueerde zijn eenheid weer richting Engeland. Enkele legionairs slaagden er in de chaos niet meer in op tijd in de haven van Brest te komen. Enkele legionairs maakten mogelijk de gelegenheid gebruik om te deserteren. Van Cornelis Verloop is het volgende overlevert ” Hij slaagde erin zich verborgen te houden en verdiende zijn onderhoud als taxichauffeur”.

In dienst van de Duitse Abwehr

In December 1940 werd hij door de Geheime Feld Polizei gearresteerd wegens gebrek aan geldige papieren [2] In de gevangenis maakte hij zich voor de Duitsers verdienstelijk door als tolk op te treden en werd behandeld als krijgsgevangene. In Maart 1942 slaagde Cornelis Verloop erin te ontsnappen, maar werd bij een poging om naar het onbezette deel van Frankrijk te vluchten, in April 1942 op de demarcatielijn gearresteerd. Enige weken later werd hem de vrijheid geboden op voorwaarde dat hij voor de Duitse Inlichtingen Dienst te Lille zou gaan werken.
Een krantenartikel in de Trouw van 22 februari 1950 geeft een enigszins ander verhaal. Wegens desertie uit het legioen was hij door de Fransen veroordeeld, maar werd na de bezetting van Frankrijk door een Duitse officier uit de gevangenis gehaald op voorwaarde dienst te nemen bij “Abwehr”.

Al spoedig was hij een van de voornaamste en meest succesvolle penetratie agenten van de Duitse Abwehr op de geallieerde ontsnappingsroutes door Noord-Frankrijk. In mei 1943 werd hem daarvoor zelfs door de “Führer” een hoge onderscheiding verleend.

In Oktober 1944 werd Cornelis Verloop door de MI5 gearresteerd. De belangstelling rond zijn persoon nam snel toe, toen hij de plaats Arnhem met het verraad van een zekere Christiaan Lindemans (“King Kong”) in verband bracht.

(a) MAAS, Jacob, 11-05-1936, Mle 66044 en VAN DER ROEST, Johan, 02-11-1936 Mle 68623





Legioen eenheden: 1936 - -

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats Land
13 DBLE



Legioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen

[1] De affaire Sanders, Gerard Allders & Coen Hilbrink
[2] Documenten van C4 aan H-B.V.D. Resume C.J.A. Verloop op basis van B.N.V. (voor 1940 - 1945)
[3] Loe de Jong