Koopman, Jacob


Personalia

Achternaam Voornamen Geboorte datum Naam vader Naam moeder
Koopman Jacob 18-10-1886, Deventer Koopman, Antonie Ordelman, Heintje

Legioen periode: 1914 - 1915

No Matricule Engage Libere Libere Plaats
26896 1914 [-] Parijs / Frankrijk 09-05-1915 / Mort pour la France (Disparu au Combat) Nord d'Arras / Frankrijk

Biografie


9 mei 1915 Artois, Ouvrages Blancs

In april 1915 werden de vier regimenten van het vreemdelingenlegioen naar Mont St. Eloi gedirigeerd om zich voor te bereiden op een offensief in de regio Arras.
De Franse en Duitse linies lagen in die regio dicht op elkaar. ’s Nachts groeven werkploegen, muisstil, nieuwe loopgraven in de richting van de Duitse linies.
De uit Nederland afkomstige legionair Simon Bino berichtte in Nederlandse kranten over dit offensief.
Van een groep gevechten wil ik u toch nog wel wat meededen. Het is van den strijd om het Labyrint. Dat doolhof had tot middelpunt de beruchte suikerfabriek bij Souchez en het bestond uit 23 onderaardse gangen. Daar werden voortdurend de aanslagen op front voorbereid en het vormde een prachtige uitvalspoort voor de Duitsers, omdat het niet te controleren was wat er gebeurde.
Op 8 mei 1915 vangt de aanval aan. De Franse artillerie beschiet de Duitse linies vanaf middernacht tien uur aan een stuk. Om tien uur in de ochtend van 9 mei 1915 klimt de infanterie uit de loopgraven. De Duitse kanonnen en machinegeweren maken grote aantallen slachtoffers.
Het eerste bataljon van het vreemdelingenlegioen dat de stellingen verlaat, wordt aan flarden geschoten. Het tweede bataljon vergaat het niet veel beter.
Bataljon na bataljon werd uitgezonden om de eerste loopgraaf te nemen, doch zij werden alle teruggeslagen. Op 9 mei deden wij echter een zo felle bajonetaanval dat de Duitschers uit de eerste loopgraaf verdreven werden. Maar zij kwamen terug en wisten, door ons met handgranaten te bekogelen, hun oude positie te herwinnen.

Versplinterde groepjes legionairs slaagden erin om de Duitse loopgraven te bereiken. Ze slaagden erin ook de tweede en derde linie te nemen, evenals het dorpje La Targette. In de straten van het aanpalende dorp Neuville-Saint-Vaast kwam het tot hand-tot-hand gevechten. Tegen middernacht hadden de Fransen de vierde linie van de Duitsers bereikt, waar grote groepen reserves stonden opgesteld.
De eenheden van het vreemdelingenlegioen groeven zich in en wisten de Duitse tegenaanvallen af te slaan. Ze werden op 10 mei afgelost.

Van de 2.900 legionairs die op 9 mei 1915 de Duitse linies bestormden, verschijnen er de volgende dag 700 niet op het appel.
Onder hen Jacob Koopmann hij werd door de Franse autoriteiten geregistreerd als vermist “Disparu au Combat”.
Interessant is dat Simon Bino is één van zijn krantenartikelen uit de serie “Ervaringen” schreef :
“Onder de gesneuvelden waren de Hollanders Koopman en twee gebroeders Boers.

Wie de beelden van de verwoesting ziet zal het haast niets verbazen dat hierin lichamen van mannen kompleet verloren gingen voor zover er al iets herkenbaars van over was.

Het treinstation van Souchez of zoals de Fransen later op ansichtkaarten op basis van deze foto zullen schrijven “wat er van over bleef”

Koopmann of Koopman

De dubbele N zorgde even voor wat verwarring bij de identificatie van Jacob Koopman, maar uiteindelijk werd duidelijk dat de correct schrijfwijze van de achternaam met één N was.
Jacob Koopman diende als soldat 2e classe bij het 2e de Marche du 1er Etrangere.
Hij had in 1914 als oorlogsvrijwilligers in Parijs dienst genomen.
Waar hij vermist raakte werd ruim omschreven als “Nord d’Arras”.

Zeven jaar later werd Jacob Koopman in Parijs formeel dood verklaard.

Jeugd

Jacob Koopman werd op 18 oktober 1886 in Deventer geboren als zoon van Antonie Koopmam en Heintje Ordelman.

1903

Op 28 oktober 1903, 17 jaar oud, vertrok Jacob Koopman van Deventer naar Zutphen.
Als beroep werd slagersknecht geregistreerd.

1905

Op 17 oktober 1905 vertrok hij met als bestemming Antwerpen in België.

1907 Antwerpen

In Antwerpen werd op 19 maart 1907 een bewijs van goed gedrag, certificat de bonne conduite, afgegeven op naam van Jacob Koopman.


Mogelijk is hij later in Parijs gaan wonen en werken.

Familie geschiedenis

De genealogie van het geslacht Koopman is beschreven het boek “ De geslachten Koopman uit Holten”, geschreven door Herman Koopman uit Holten en uitgebracht in 1995.
Over Jacob Koopman staat er geschreven:

“Hij is blijkbaar een avonturier, want hij neemt later dienst in het Franse vreemdelingenlegioen, Hij sneuvelt bij gevechten on Frankrijk in de eerste wereldoorlog 1914- 1918”

Of Jacob Koopman op zoek was naar avontuur toen hij zich melde voor het Vreemdelingenlegioen weten we niet.
Bekend is wel dat veel Nederlanders die in Frankrijk en met name in Parijs woonden toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak zich zo verbonden voelden met hun “nieuwe vaderland” dat zij iets terug wilden doen. Zij wilden graag dienst nemen in het Franse leger, dit was was voor niet Fransen echter alleen mogelijk in het Franse Vreemdelingenlegioen.
Hun motivatie was dan ook vaak een hele andere dan mannen die daarvoor, in vredestijd dienst in het Legioen hadden genomen.

Dank

Speciale dank aan P. Rogier voor zijn informatie over de Genealogie van het geslacht Koopman.











Legioen eenheden: 1914 - 1915

Van Tot Regiment Bataljon Compagnie Plaats Land
2RM du 1RE



Legioen onderscheidingen

Onderscheidingen Datum Uitreiking


Info

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via: info@nllegioen.eu

Datum:

Bronnen

[1] Regionaal archief Zutphen te Zutphen, Bevolkings­register Bron: boek, Deel: 097, Periode: 1890-1922, Zutphen, archief 308, inventaris­num­mer 097, Dienstbodenregister, Ter Huurne t/m Koops, folio 404
[2] "Belgique, Anvers, immigration recorde par la police de la ville, 1840-1930," images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G99C-7GMW?cc=2023926&wc=M6TQ-7TG%3A341995101 : 20 May 2014), nr. 118289-118444, 1906 > image 121 of 852; Stadsarchief Antwerpen (Antwerp City Archives), Belgium.