1932 Een Deensche Prins-Avonturier

FRANKRIJK

Een Deensche Prins-Avonturier
In Fransch Vreemdelingen Legioen.

[ Algemeen handelsblad voor Nederlandsch-Indië 30-07-1932 ]

prins Aage van Denemarken


RALPH HEINZEN.

Parijs, 27 Juni. — Teleurgesteld door de wereld-depressie van den huldigen tijd, heeft prins Aage van Denemarken, wiens oom ais Christiaan X op de Deensche troon zit, dezer dagen opnieuw geteekend voor het Fransche Vreemdelingen Legioen, dat hij een jaar geleden heeft verlaten om zich aan den handel te kunnen wijden.
— Ik heb nog een jaar of tien noodig in het Legioen en dan zou ik in staat zijn om me te kunnen vestigen in een klein huisje aan de zee, ergens, en erwten te planten, aldus verklaarde de prins. De handel was een groote teleurstelling voor me en ik had werkelijk heimwee naar het Legioen en de Iegionnairs.
Daarom heb ik het verzoek gedaan om terug te mogen keren en ik kan nu gelukkig zeggen, dat de Fransche regeering mij weer hersteld heeft in actieven dienst en in de rang van kapitein.
Thans zal prins Aage den cursus volgen van den Franschen generalen staf, welke gelijk staat met de Nederlandsche Hoogere Krijgsschool, om daarna binnen het jaar zijn eigen bataljon als majoor te kunnen commanderen,
Hij heeft thans het voornemen om bij het Legioen door te blijven dienen tot hij de leeftijd zal hebben bereikt, waarop hij gedwongen is bet leger te verlaten.
— Ik hoop een bataljon te commanderen en naar Fransch Indo-China te worden gezonden, omdat ik overtuigd ben, dat daar in bet Oosten gedurende de volgende paar jaren gevochten zal worden en Indo-China ligt op den drempel. Nergens ter wereld, in de handels- of bankierswereld zult u een dergelijke prachtige groep van mannen kunnen ontmoeten als in het Fransche Vreemdelingen Legioen.
Dit Legioen brengt elke dag iets tot stand en schijnt dat beter te kunnen doen, wanneer het daarbij tegenstand ontmoet, ik hoop aan het eind van dit jaar bij de troepen terug te kunnen zijn Prins Aage, die momenteel 45 jaar oud is reikt meer dan zes voet en ziet er gebrand uit door tien jaar dienst in Marokko, terwijl hij Engelsch en Fransch vloeiend spreekt.
Hij heeft voor zich zelf en zijne nakomelingen geheel afstand gedaan van zijne rechten ten aanzien van de Deensche troonsopvolging en verkreeg daarna den titel van prins Aage, graaf van Rosenberg met den persoonlijken titel van Hoogheid.

Prins Aage met Prinses Mathilde en hun zoon, Waldemar ca. 1915

Prinses Mathilde, zijn echtgenote, een geboren Mathilde des Conti Calvi dit Bergolo uit Buenos Aires, en hun zoon, Waldemar, graaf van Rosenberg, die thans 17 jaar in, hebben zich bij dezen prlns-soldaat in Marokko gevoegd en wonen in Meknes. Gedurende den tijd, waarin hij de hogere krijgsschool bezoekt, zal prins Aage een tweede boek voltooien, ditmaal een militaire roman van het Legioen, benevens een scenario voor een film, eveneens over het Legioen dat, volgens hem behoort tot het meest verkeerd begrepen soldatendeel der wereld, waarvan het meest kwaad wordt gesproken.

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over