1962 Camerone, Sidi Bel Abbes

Laatste parade?

“Vrouwen, die „leve het legioen” en .Algerije is Frans” riepen,
wierpen de voorbijtrekkende legionaires bloemen toe”

[ Photo Jose Crespo ]


Het vreemdelingenlegioen heeft gisteren in zijn hoofdkwartier te Sidi bel Abbes een parade gehouden ter herdenking van de roemruchte slag, die het 99 jaar geleden in Camerone, in Mexico, met de rug tegen de muur leverde.
Vrouwen, die „leve het legioen” en .Algerije is Frans” riepen, wierpen de voorbijtrekkende legionaires bloemen toe. De parade was slechts van korte duur en zij was een flauwe afspiegeling van het schouwspel, dat zij anders elk jaar biedt.
De autoriteiten waren aanvankelijk niet van plan geweest om de parade te laten doorgaan, doch op aandringen van de burgerij is zij toch gehouden. De inwoners van Sidi bel Abbes vrezen, dat dit wel eens de laatste parade van het roemruchte vreemdelingenlegioen kan zijn geweest.
Er gaan geruchten, dat het zal worden opgeheven.
Het hoofdkwartier van het Franse vreemdelingenlegioen is sinds 1843 in Sidi bel Abbes gevestigd.

[ Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland 01-05-1962 ]

LEGIOEN GAAT ALGERIJE VERLATEN

Van onze correspondent PARIJS, donderdag

Ondanks tegenspraken van het Franse ministerie van Defensie maakt het Vreemdelingenlegioen zich op Algerije te verlaten.
Dinsdag nog had het FLN het onmiddellijke vertrek van het legioen geëist in een communiqué, waarin de légionnaires van allerlei schendingen van het bestand werden beschuldigd.
De premier van het voorlopig bestuur over Algerije, Abderrahmane Farès, had hetzelfde verlangen geuit tegenover president de Gaulle, toen hij vorige week in Parijs was.

[ De Telegraaf 10-05-1962 ]

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over