Hotelaer, Notelaere, Notelaer

Hotelaer, Letorius Johannes

In mijn alfabetisch geordende database van Nederlanders die dienst hadden genomen in het Franse Vreemdelingenlegioen, had ik bij de letter H de stamboekregistratie van Letoruis Johannes Hotelaer opgenomen.
Omdat hij in 1920 het Franse staatsburgerschap had verkregen was hij daarmee in Frankrijk ook dienstplichtig geworden en stond als zodanig geregistreerd in het register van dienstplichtigen van het 13e arrondisement van de stad Parijs.

Bij verder onderzoek, waarbij ik gebruik maakte van de websites Filae en Openarch viel mij op dat in Filae de naam Hotelaer slecht één keer voorkwam (de stamboekregistratie) en deze binnen Openarch helemaal geen resultaten gaf.

Notelaer, Liborius Johannes

Oorzaak hiervan bleek, dat diegene die de betreffende registratie had geïndexeerd, de eerste letter van de met sierletters geschreven voornaam voor een H had aangezien. Gelukkig bevatte het document voldoende aanknopingspunten zoals geboortedatum, plaats en achternaam van de moeder, zodat via Openarch achterhaald worden dat dit een N moest zijn.
De achternaam van deze oud-legionair was dus Notelaer.

Liborius Johannes Notelaer werd geboren op 24 juli 1885 te Groede als zoon van Ignatius Notelaer en Mathilde Baert [1].

Op 3 augustus 1914 had Duitsland aan Frankrijk de oorlog verklaard en kort daarop op 22 augustus 1914 had Liborius Notelaer in Parijs vrijwillig dienst genomen voor de duur van de oorlog.
Omdat hij niet de Franse Nationaliteit had werd hij ingedeeld bij enige eenheid van het Franse leger waarin buitenlanders wettelijk dienst konden nemen, het Vreemdelingenlegioen.

Broers

Ergens kwam mij de naam Notelaer bekent voor en toen realiseerde ik mij dat ik enkele weken eerder een webpage had aangemaakt van ene Henri Notelaere.
De mannen bleken dezelfde ouders te hebben, broers dus.
De “e” op het einde komt voor in diverse officiële documenten betreffende de familie.

Onderscheidingen voor Notelaer

Bij het onderzoek naar Henri Notelaere had ik ontdekt dat na de oorlog aan een oud-legionair Notelaer een onderscheiding was uitgereikt. Aangezien ik toen nog niet wist van het bestaan van een broer die eveneens dienst had genomen in het Vreemdelingenlegioen, had ik aangenomen dat dit Henri Notelaer(e) moest zijn.

Het zou nu echter ook goed kunnen dat het hier om Liborius Notelaer gaat.
[1] Zeeuws Archief te Middelburg, BS Geboorte
Groede geboorteakten burgerlijke stand, Groede, archieftoegang 25, inventaris­num­mer GRO-G-1885, 24-07-1885, aktenummer 41© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over