MUSCHALIK, Hermann Josef 1914 – 1942

Jeugd

Hermann Josef MUSCHALIK werd op 7 april 1914 geboren in Eygelshoven als zoon van Sylvester Muschalik en Maria Strelzyk [ Strzelczyk ].

1942

Op 25 juli 1942 werd Hermann MUSCHALIK, 28 jaar oud, overgebracht van Berlin – Tegel naar de strafgevangenis Brandenburg-Görden bij Berlijn. Hij was opgepakt vanwege desertie (Fahnenflucht).
Hermann MUSCHALIK pleegde hier op 6 augustus 1942 zelfmoord door zich op te hangen.

Volgens zijn Duitse overlijdensakte uit 1942 was hij muzikant en had hij eerder dienst gedaan in het Franse Vreemdelingenlegioen.

Zuchthaus Brandenburg-Görden
Sterbeurkunde
11-01-1946

Vreemdelingenlegioen

In de Sterbeurkunde van Hermann Muschalik staat deze verwijzing naar het Vreemdelingenlegioen bij zijn woonplaats (Wohnhaft):

Zuletzt in Algerien, Fremdenlegion Arbeitskompagnie Colomb Bechar.

Discussie

Nationaliteit

De ouders van Hermann MUSCHALIK waren afkomstig uit Schomberg een deel van Beuthen in Oost Schlesien, Duitsland. Beuthen was een mijnwerkerstad.
Mogelijk was zijn vader mijnwerker en waren zijn ouders begin 1900 als arbeidsmigranten naar Limburg, en zo tenminste tijdelijk in Eygelshoven, gekomen.
Zijn namen, en die van zijn familie komen in het stadsarchief van Eygelshoven niet voor en ook niet in andere bevolkingsregisters in Nederland.
Het is aan te nemen dat Herman MUSCHALIK initieel de Duitse Nationaliteit had.
De mogelijkheid bestaat dat hij zich op zeker moment liet naturaliseren tot Nederlander, maar daar is in archieven niets over gevonden.

Henitz-Grube in Beuthen, O-Schles.

Vreemdelingenlegioen

Wanneer Hermann MUSCHALIK dienst nam in het Franse Vreemdelingenlegioen of zelfs of hij dat gedaan had is niet bekend.
De registratie op zijn Sterbeurkunde is namelijk niet heel eenduidig.
Er zijn drie mogelijke opties:

1. Hij diende in het Vreemdelingenlegioen bij een Arbeitskompagnie.
2. Hij diende eerst bij het Vreemdelingenlegioen en ging daarna naar een Arbeitskompagnie
3. Men heeft destijds een vergissing gemaakt met het vertalen van de organisatie waarin hij diende.

Met deze Arbeitskompagnie werd mogelijk een eenheid van zogenaamde Groupement Travailleurs Etrangers G.T.E. bedoeld. Dit waren verbanden van buitenlandse (dwang-) arbeiders. Op basis van een Franse wet van voor de oorlog, was het de Franse Staat toegestaan buitenlanders die niet “bijdroegen aan de economie van Frankrijk” te interneren en zelfs te werk te stellen.

Engagés volontaires étrangers 1939 – 1940

Veel niet-Franse mannen zonder officiële papieren die zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk bevonden namen vrijwillig voor de duur van de oorlog dienst in het Franse Leger. Soms politiek gemotiveerd, maar vaak ook met de gedachte daarvoor later mogelijk een verblijfsvergunning te krijgen.

Omdat ze niet de Franse Nationaliteit hadden was het enige onderdeel waarbij zij volgens geldende wet zou kunnen dienen het Franse Vreemdelingenlegioen. Duizenden mannen deden dat eind 1939 – begin 1940.
De nederlaag van Frankrijk in Juni 1940 betekende voor de vrijwilligers voor de duur van de oorlog ook het einde van hun contract met het Legioen. Het duurde vaak nog wel tot Augustus of September 1940 voordat ze formeel werden gedemobiliseerd, maar daarna stonden deze oud-vrijwilligers als het ware op straat.
Sommige van het bevonden zich toen in Frankrijk maar ook vele in Frans Noord Afrika (Algerije, Marokko en Tunesië). Vele van hen belandde zodoende als ongewenste vreemdelingen bij de G.T.E. vaak in de daarvoor speciaal ingerichte werkkampen. Een van deze kampen lag in Colomb Bechar.
Onder de meer dan 53.000 namen van Engagés volontaires étrangers komt die van Hermann MUSCHALIK echter niet voor. Mogelijk had hij al voor het uitbreken van de oorlog dienst genomen.

Of Hermann MUSCHALIK bij het in dienst treden van het Legioen nu de Nederlandse of de Duitse nationaliteit had maakte sinds Februari 1939 niet meer uit, in beide gevallen werd hij staatloos.
Vanwege het feit dat hij formeel een Duitse ouders had gehad werd hij als Volksduitser gezien en daarmee viel hij onder de algemene Duitse militaire dienstplicht.
Duitse mannen die in het Franse Vreemdelingenlegioen hadden gediend werden echter in deze periode als “nicht wehrwürdig” gezien.

Verstärkte Afrika-Regiment 361 en Panzer Grenadier Ersatz Bataillon 361

Op 15 Juni 1941 kwam hier echter verandering in toen het “verstärkte Afrika-Regiment 361” werd opgericht. Dit Regiment werd hoofdzakelijk samengesteld uit voormalige leden van het Franse Vreemdelingenlegioen.
De oud Legionaires kregen “de kans” zich hun Makel (smet) weg te werken in hun strijd voor Duitsland, zodoende konden zij weer Wehrwürdig worden.
Op 27 Juli 1942 werden alle manschappen van eenheid vanwege getoonde moed in de strijd in Noord-Afrika als Wehrwürdig bevonden en de eenheid onbenoemd tot Panzer-Grenadier-Regiment 361.

Zeker is dat Hermann MUSCHALIK tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland dienstplichtig is geweest.
Hoewel in de Duitse administratie geregistreerd als Holländer was hij omdat dat hij Volksduitser was dienstplichtig.

Registratie van Hermann MUSCHALIK als Holländer

Dank

Met dank aan Rende van de Kamp en Wim Slangen voor het inbrengen van deze casus.

Bronnen

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/101889153

Name Bertha Luise Muschalik
Baptism Date 30 Jan 1906
Baptism Place Schomberg, Beuthen, Schlesien, Preußen, Deutschland
Birth Date 23 Jan 1906
Father’s Name Sylvester Muschalik
Mother’s Name Marie Strzelczyk

Deutschland, Preußen, Ostpreußen, Katholische und Lutherisch Kirchenbücher, 1551-1992″, database, FamilySearch(https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:DFY8-S56Z : 13 November 2020),
Sylvester Muschalik in entry for Bertha Luise Muschalik, 1906.

DocID: 12109603 (HERMANN MUSCHALIK)
DeepLink: https://collections.arolsen-archives.org/en/document/12109603

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over