1852 Annuaire de l’ordre impérial de la légion d’honneur

Serendipiteit

Het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl de vinder op zoek was naar iets totaal anders“.

De veiling

Afgelopen maand, Mei 2023 werd er op Ebay Frankrijk een oorkonde geveild behorende bij de Krim Medaille uitgereikt aan een officier van het Franse Vreemdelingenlegioen.
Een zeldzaam militair historisch document, dus ik wist vooraf dat het geen koopje zou worden en stelde daarom mijn maximum bod, voor mijn gevoel ook hoog in. Mijn bod bleef echter ergens in de achterhoede hangen en uiteindelijk lag het winnende bod bij bijna 600 Euro.

Onderscheidingen

Ik was toch benieuwd van wie deze oorkonde destijds geweest was, iets wat ik in detail uit had willen zoeken zou ik de nieuwe eigenaar zijn geworden. De eerste letter van de zorgvuldig gekalligrafeerde achternaam zou zowel een L. als ook een P. kunnen zijn, dus Lacoret of Pacoret. Tot een echt eenduidige identificatie van de officier kwam ik niet.
Wel vond ik een andere officier van het Franse Vreemdelingenlegioen met dezelfde achternaam die in 1845 onderscheiden was met het légion d’honneur.

Zijn naam kwam voor in het “Annuaire de l’ordre impérial de la légion d’honneur” van 1852 uitgeven in Parijs in 1853.

Ik besloot dit jaarboek nog een verder door te zoeken op andere militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen. Als zoekterm gebruikte ik hiervoor étrangére.
Het leverde 148 resultaten op. Op het einde, pagina 656, viel mijn aandacht op de Nederlands aandoende achternaam Vanspandonk, Wilhelm.
Ik besloot deze als zoekterm in te voeren op de website van de Kanselarij van het légion d’honneur.
Het gaf één resultaat. Wilhelm Vanspandonk bleek in Drunen Noord-Brabant geboren.

Nom : VANSPANDONK
Prénom(s) : Wilhelm
Date de naissance : 10-12-1807
Lieu de naissance : Pays-Bas, Brabant-du-Nord, Drunen

Waarschijnlijk werd zijn achternaam in Nederland als Van Spandonk geschreven. Aan elkaar geschreven komt de naam in Nederland namelijk niet voor.

Resume

Dus geen oorkonde van een Franse officier van het Franse Vreemdelingenlegioen, maar wel de naam van een legionair van Nederlandse herkomst, plus een interessante bron voor mogelijk nog meer namen van legionairs van Nederlandse herkomst.
© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over