1952 Ned. legionnair wurgde vrouw. H.v.S

Inleiding

Op 24 november 1952 verscheen er een klein bericht in de Telegraaf over de arrestatie van een 28-jarige Nederlandse legionair. Zijn initialen waren H. v. S. een hij zou afkomstig zijn uit Woensbroek.

Ned. legionnair wurgde vrouw

(Van onze Haagse redactie)

DEN HAAG. 24 Nov. — Op 10 October werd de 42-jarige Ernestine Fonti dood aangetroffen in een kamer van Hotel du Midi in Rue du Baignard te Marseille.
Als verdacht van moord op deze vrouw arresteerde kort geleden de politie te Sidi-bel-Abbès (Algiers) de 28-jarige Nederlander H. v. S., geboren te Woenbroek.
Deze deed dienst in het Franse vreemdelingenlegioen en was begin October met verlof in Marseille,
waar hij de vrouw na een twist over geld door wurging om het leven heeft gebracht.

Het artikel was schijnbaar gehaast geschreven, want een Rue de Baignard bestaat in Marseille niet, mogelijk zou dit de Rue de Bagnoir of Rue du Bagneur moeten zijn. Net zo min als de plaatst Woensbroek bestaat, wat vrijwel zeker Hoensbroek moest zijn.

Onderzoek

Ik begon mijn onderzoek naar de in 1923 of 1924 in Hoensbroek geboren H.v.S. in Franse kranten waarbij ik de naam van de vermoorde Ernestine Fonti als zoekterm gebruikte.

Dit leverde 3 resultaten op, de Franse kranten France soir, Libération en La Gazette provençale (Avignon) berichtte over de moord.

“légionnaire Enriel Van Shair”
[ France soir ]
[ Liberation ]
[ La Gazette provençale
16-10-1952 ]

De 42 jarige Ernestine Fonti werd in de eerste twee artikelen aangeduid als Femme de Mœurs legeres, een vrouw van “lichte zeden”, in het laatste artikel uit La Gazette provençale als prostituée.
Opmerkelijk genoeg werd daar de volledige naam van de gearresteerde legionair genoemd als Heindrick Van Schaik geboren op 17 mai 1924 à Heinsbruck.

[ Provinciale Zeeuwse Courant
25-11-1952 ]

Een kort artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant over de zaak bevestigde het vermoeden dat Woensbroek, Hoensbroek moest zijn.

Een Heindrick Van Schaik geboren op 17 mei 1924 kon ik in Openarchieven niet vinden, wel een publicatie van de geboorte van ene Hendrik Antonius van Schaik in de periode tussen 7 – 21 mei 1924 in Hoensbroek, in het Limburgsch dagblad.

Hoe het verder met dus naar waarschijnlijkheid Hendrik Antonius van Schaik geheten legionair is afgelopen, is tot nu toe niet bekend.

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over