1954 Twee Bussumse jongens maakten kennis met ronselaar

Twee Bussumse jongens maakten kennis met ronselaar
„Ik kan jullie uitstekend onderdak bezorgen”

07-08-1954 De Waarheid

BUSSUM, 7 Aug. — Het is vakantietijd en heel wat jongelui uit ons land maken een trip, liftend of per fiets, naar het schone Frankrijk.
Zo ook Dick de Valk (19) en Henk de Boer (18) uit Bussum, die per fiets langs jeugdherbergen in België en Noord-Frankrijk trokken. Beide jongens bleken echte, nuchtere Hollanders te zijn.
Waren zij dat niet, dan zouden zij op dit moment gestoken zijn geweest in uniformen van het Franse Vreemdelingenlegioen en mogelijk reeds op weg zijn naar een of ander koloniaal gebied.
Want Dick de Valk en Henk de Boer maakten in Frankrijk kennis met de ronselaarspraktijken van het vreemdelingenlegioen.
Het gebeurde op de terugtocht bij Soignies. Zij reden tegen een heuvel in deze streek op, toen zij ingehaald werden door een man op een prachtige fiets. De man stopte en hield de jeugdige trekkers aan. Hij drukte hen vriendelijk de hand en begon een praatje te maken. Het gesprek vlotte niet zo heel erg, want de jongens kenden slechts een handvol schoolfrans. Maar Dick en Henk konden best volgen, dat de Fransman het over het mooie Franse landschap had. Even later legitimeerde hij zich en Henk, die de meeste kennis van de Franse taal had zag op de papieren, die de Fransman toonde, dat hij in dienst stond van het Legion Etrangère, het vreemdelingenlegioen.
Toen zei de Fransman: „Ais jullie met me meegaan, krijg je net zo’n mooie fiets als ik.
Ik kan jullie voor vannacht uitstekend onderdak bezorgen.”
De man begon daarop over het legioen te spreken. Een gezellige boel was het daar, en, meneertjes, een vrouwen, heerlijke vrouwen……..
Zoals gezegd, waren deze Dick en Henk nuchtere Hollandse jongens en het lukte de Fransman niet, hen met zijn mooie verhaaltjes mee te slepen.
Dat begreep hij ook wel en na enige tijd blies hij de aftocht en fietste in de richting van het door hem aangeprezen nachtverblijf.
Maar dit gesprek had de jongens toch niet onberoerd gelaten. In één ruk fietsten zij naar huis.
De ouders luisterden ademloos toe naar hun avonturen en besloten, dat Dick en Henk dit aan de redactie van de Bussumse Courant zouden doorgeven.
Deze publiceerde het relaas en wij waren zo vrij de feiten over te nemen om, zoals de ouders dat al in Bussum gezegd hadden, te zorgen, dat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over