“Ben Janssen uit Venlo is een markant figuur”

Ben Janssen uit Venlo is een markant figuur.
Met zijn cowboyhoed zie je hem van ver al aankomen.
Ben werd als jongen betoverd door de verhalen van stadsfiguur Marokko, over diens belevenissen in het Vreemdelingenlegioen.
Toen hij eenmaal achttien was, werd Ben ook legionair.
Hij vertelt er nog over, als was het de dag van gisteren.
Na vijf jaar vond Ben het welletjes en kwam hij terug naar Venlo.
Tot aan de sluiting werkte hij in de Limburgse mijnen.

Wat een avonturier!

Zo introduceert de publieke regionale radio- en televisiezender Limburg L1 een straatgesprek met de oud-legionair Ben Janssen.
Het gesprek was onderdeel van het programma Òngerwaeg en vond plaats op 28 mei 2018.

Het gesprek

Het waarschijnlijk spontaan ontstane gesprek begint o.a. met een opmerking van de reporter dat “cowboy en indiaan spelen” niet meer mag. Als de reporter kort daarna opmerkt dat Ben Janssen goed zijn talen spreekt, steekt deze de vijf vingers van zijn rechterhand op en zegt:

” 5 joar legionnaire”

Om zeker te zijn vraagt de reporter of Ben Janssen bij het vreemdelingenlegioen heeft gezeten. Deze zegt nogmaals “5 joar” en dat dat in de jaren ’50 was in Algerije.
Snel dreunt hij een aantal plaatsnamen op Oran, Sidi Bel Abbes, Madjar …
Als de reporter vraagt hoe hij daar terecht is gekomen zegt Ben Janssen:
“streken uithalen, dan kom je daar terecht”.
Over de daaropvolgende opmerking dat hij waarschijnlijk niet het braafste jongetje van de klas was moet Ben Janssen hard lachen.
Ben Janssen geeft aan dat hij zich in Metz [ in 1958 ] heeft gemeld, van daaruit naar Strasbourg en vervolgens naar Marseille ging van waaruit hij met de boot naar Afrika, Algerije Oran ging. Ben Janssen was toen 18 jaar oud.
Hij heeft altijd in Venlo gewoond en op de vraag wat hij van het legioen wist, antwoordt hij “veel’.
Dat kwam omdat de bekende Venlose stadsfiguur en oud-legionair met de bijnaam “Marokko” veel bij hun thuis kwam. Op de vraag over wat “Marokko” nu precies over het legioen bij hun thuis vertelde geeft Ben Janssen geen echt antwoord: “van alles, wat hij mee heeft gemaakt en dat hij in Marokko was geweest”.
Je hoefde niks te kennen, verteld hij de reporter, de opleiding kreeg je daar. Een soort para-commando opleiding noemt Ben Janssen het. Op de vraag of je er afgeknepen werd, vertrekt Ben Janssen zijn gezicht en zegt: “hou op, hou op”.
Op de vraag wat het legioen doet, deed antwoord Ben Janssen “knokken en vechten, de rebellen onder controle houden”. Hij geeft aan Ben Bella nog gekend te hebben, ontmoet in de Sahara [plaatsnaam niet verstaanbaar] en door heel Algerije gevechtssituaties te hebben meegemaakt en dat het altijd linke koek was. Het waren zij of ik.
Daarna gaat hij verder over de “vele” andere Limburgers en noemt: Sjer Koenen uit Maastricht die 15 jaar diende, Johannes van Rooij.
De reporter stuurt het gesprek nog eens terug naar de gevechtssituaties, Ben Janssen geeft aan dat je hard moest zijn en dat hij ook iemand heeft neergeschoten. Dat krijg je, zegt hij en zegt dat het niet anders was dan iemand in het Nederlandse leger in “Indie”, daar moest je ook voor je leven knokken.
Op de vraag wat het met hem gedaan heeft zegt hij: “je wordt er hard in”. Hij zegt er nooit last van te hebben gehad. In 1963 kwam Ben Janssen naar Nederland terug. Na 5 jaar legioen was het goed geweest hij had niet overwogen bij te tekenen. Bij terugkomst ging hij in de mijnen werken, waar hij, voor hij het legioen in ging, ook al werkzaam was geweest.

Tijdens het gesprek zoomt de cameraman nog in op de hoed die Ben Janssen draagt, daarop bevinden zich echter geen insignes die iets met het vreemdelingenlegioen te maken hebben.,

Discussie

Echt veel komen we over de oud-legionaire Ben Janssen op basis van dit gesprek niet te weten, behalve dat hij van 1958 tot 1963 in Algerije bij een gevechtseenheid dienst heeft gedaan.
Op de vragen waarom hij in het legioen is gegaan of wat hij precies heeft meegemaakt geeft hij zoals oud-legioniars en oorlogsveteranen in het algemeen eigenlijk geen echt antwoord.

Bronnen

https://l1.nl/legionair-ben-uit-venlo-in-ongerwaeg-141486/

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over