Generaal Brulard

In het krantenartikel ” Van Hollanders die voor Frankrijk vechten ” gepubliceerd begin 1916, wordt de Franse generaal Brulard genoemd.
Het lijkt een detail, maar kan ook gezien worden als een soort graadmeter voor de accuratese en de betrouwbaarheid van de in het artikel genoemde namen en gebeurtenissen.

Over generaal Brulard vertelde een Nederlandse oud-legionnaire destijds:

Generaal Brulard, die lange tijd in Marokko gediend heeft en thans bevelhebber is van de twee vreemdelingen regimenten in Frankrijk, complimenteerde den Nederlandse slager [Van Dijk], terwijl door onze overste de oorlogsmedaille op de borst werd gehecht.

Jean-Marie Brulard werd op 1 maart 1856 geboren te Besançon (Doubs), en voltooide zijn opleiding tot officier te Saint-Cyr op 1879.

Hij werd lieutenant bij het 24e Bataillon de Chasseurs à Pied, vervolgens capitaine bij het 1er Régiment étranger, lieutenant-colonel bij het 4e Régiment de Tirailleurs algériens.
Daarna werd hij colonel bij het 2e Régiment étranger d’infanterie.

Uit deze periode is de volgende ansichtkaart waarop hij is afgebeeld.

Colonne de Fez 1911
Le Colonel BRULARD surveillant le passage de l’Oued Bou-Regreg

Op 19 september 1914, kort nadat Frankrijk Duitsland de oorlog verklaard had, werd hij aan het hoofd geplaatst van de 2e Division d’Infanterie.
Op 25 oktober 1914 werd hij benoemd tot général de division.
In deze functie bleef hij tot 16 juli 1915.
Het is aan het einde van deze periode dat hij de Nederlandse legionnaire van Dijk, complimenteerde.

In juni 2021 werd op de veilingsite Delcampe nog een, weliswaar sterk vergeelde, foto van generaal Brulard aangeboden, met bijschrift. Op basis hiervan is de foto gemaakt op 5 juli 1915.
Te zien is generaal Brulard terwijl hij onderscheidingen uitreikt.
Of dit ook de gebeurtenis was waarbij Van Dijk zijn onderscheiding kreeg is niet bekend.
In ieder geval is het verhaal in het krantenartikel betrouwbaar voor wat betreft generaal Brulard.

Kort daarna werd hij bevelhebber van de 1re Division d’Infanterie du corps expéditionnaire d’Orient en gaf bevel aan de Franse troepen die vochten op de Dardanellen.

Van generaal Brulard werden veel ansichtkaarten in omloop gebracht, veelal statieportretten waarop hij te zien is in groot tenue met al zijn onderscheidingen.
Dat hij tijdens zijn militaire loopbaan, naast aan het Westfront en het eerder genoemde Marokko ook diende in Tunesië, Tonkin, Algerije, Madagaskar en de Dardanellen is o.a. te zien aan de tweede rij met 5 buitenlandse ordes.

La Grande Guerre 1914
Le Général Brulard


© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over