In het Legioen 1952 – 1953, op zoek naar Arnold Wessels

Op de Nationale feestdag van Frankrijk 2022, quatorze juillet, kreeg NLLegioen van B. Wessels een E-mail met de volgende vraag:

Het Franse Vreemdelingenlegioen,
parade op 14 Juli 2022 Parijs

Enige jaren geleden werd ik benaderd door een meneer Van Oort of Oord met de vraag of Arnold Wessels familie van mij was. Hij vertelde mij dat zij beiden in het Legioen gediend hadden maar vertrokken waren (gedeserteerd?) vanuit Spaans Marokko. Nu las ik een stuk hierover van Rende van der Kamp en uiteindelijk kwam ik op uw site uit.

Mijn vraag aan u is of u beide namen kent in relatie tot het Legioen, met name mijn naamgenoot Arnold Wessels.

Gezien dat Spaans Marokko specifiek benoemd wordt schat ik het vertrek of desertie eind jaren ’50 van de vorige eeuw. Hopelijk levert uw onderzoek wat bruikbaars op, want ik ben erg benieuwd.

Spaans Marokko

Allereerst bedankte ik de heer Wessels voor zijn E-mail.
In het digitale archief van NLLegioen kwamen de namen Wessels, Van Oort of Oord echter niet voor.
Dat wil zeker niet zeggen dat beide mannen niet in het Legioen zijn geweest.
Het betekent alleen dat hun namen niet voorkomen in de voor NLLegioen beschikbare en geraadpleegde bronnen.

Veel aanknopingspunten zijn er verder op dit moment helaas ook niet.
Behalve de namen dus en  het feit dat zij in (of via ) Spaans Marokko, geschat eind jaren ’50 van de vorige eeuw gedeserteerd zouden zijn.
Als enige mogelijke link werd in het NLLegioen Initialen Register een krantenartikel uit het Parool van Oktober 1955 gevonden waarin een zekere A. J. W genoemd werd die destijds verklaarde van 1952 tot 1953 in het legioen gediend te hebben.
Het geboortejaar van deze A.J. W., is dus 1932 of 1933.

VIJFTIEN MAANDEN GEEIST Verdachte had drang tot stelen door paranormale gaven; hij „zag” de buit
(Van een onzer verslaggevers)

AMSTERDAM, Vrijdag. — „Ik ben in hoger beroep gekomen om te proberen nog een kans te krijgen, want dertien jaar lang zit ik al in inrichtingen”, zo sprak de 22-jarige A. J. W. uit Arnhem vanmorgen voor het gerechtshof te Amsterdam. W. zou tijdens de perioden dat hij uit inrichtingen voor psychopaten voortvluchtig was, meermalen diefstallen hebben gepleegd. Zijn verklaring hiervoor is, dat hij paranormaal begaafd is en daardoor precies weet waar de goederen in het door de bewoners verlaten huis voor het grijpen liggen.

[…]

„Ik raak gauw overspannen”, zie W. Als voorbeeld noemde hij het bericht dat hij met Pasen dit jaar niet naar huis mocht. Hij ging tóch, maar toen hij in de trein zat, begon hij zich steeds meer op te winden, „want ik zag, dat ik fout deed en toen de politie mij thuis kwam halen was ik dan ook helemaal overspannen”.
W. vertelde het hof voorts dat hij in 1952 en 1953 bij het Vreemdelingenlegioen in Afrika had gediend.
Bij de Nederlandse autoriteiten is daar echter niets van bekend.

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over