J.,

Een “Avonturier”

Op 13 december 1960 berichtte de “Nieuwe Tilburgsche courant” over een inbraak in een snackbar aan de Gemullehoekenweg te Oisterwijk.
Een verdachte werd opgepakt en stond terecht bij de Bredase rechtbank.
Hij werd een “avonturier” genoemd omdat hij o.a. 7 jaar lang in het Franse Vreemdelingenlegioen had gediend.

In tegenstelling tot was toen algemeen gebruikelijk was zijn de initialen van deze legionnaire niet in het artikel opgenomen.

Oisterwijker voor Bredase rechtbank

Gemullehoekerweg in Oisterwijk

In de nacht van 29 op 30 juli had een arbeider uit Oisterwijk ingebroken in een snackbar gelegen aan de Gemullehoekenweg aldaar. Door een raam stuk te slaan was hij de snackbar binnengedrongen. Hij had geld, dozen sigaren en sigaretten meegenomen. In diezelfde maand had hij ook nog twee electromotoren van S. gestolen. In het requisitoir van de officier van justitie bij de Bredase rechtbank werd verdachte een avonturier genoemd.
In ’53 was hij uit Nederland gevlucht om onder een veroordeling uit te komen. Hij had toen in Parijs dienst genomen in het vreemdelingenlegioen. Niet minder dan zeven jaar had hij daar in gediend.
Daarna had hij in Frankrijk een auto gestolen, wat hem op een jaar was komen te staan.
„Verdachte kan niet wennen aan geregelde arbeid”, aldus de officier.
„Nu wil hij weer gaan varen”.
“Hij heeft ook nog getracht weer in het legioen te komen, maar daarvoor is hij afgekeurd”.

De eis was zes maanden met aftrek en ter beschikkingstelling van de regering, wat in ’41 ook al eens was gebeurd. De raadsman mr. Van Meel drong aan op een voorwaardelijke ter beschikkingstelling, omdat volgens de raadsman verdachte daar het meest mee geholpen zou zijn. Dan zou hij kunnen gaan varen. Uitspraak donderdag 22 december.

In een vervolg artikel over de zaak op 24-12-1960, werd het initiaal van zijn achternaam genoemd, J.

Inbraak in snackbar nog niet berecht

In de zaak tegen een arbeider uit Oisterwijk, tegen wie de officier van justitie bij de Bredase rechtbank zes maanden gevangenisstraf en ter beschikkingstelling van de regering had geëist, is het nog niet tot een uitspraak gekomen. De rechtbank verwees de zaak terug naar de rechter-commissaris voor het inwinnen van een psychiatrisch rapport. J. had in de nacht van 29 op 30 juli in Oisterwijk ingebroken in en snackbar.
Hij had er geld en sigaretten weggenomen.
J. had zeven jaar in het vreemdelingenlegioen gediend.
Hij had in Frankrijk een veroordeling gehad van een jaar voor het stelen van een auto.© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over