Matroos ontsnapte aan het Legioen, 1957

In februari 1957 verliet de 18 jarige stuurman matroos Jolle J. Ligthart (a) uit Rotterdam het schip waarop hij voer in Bazel Zwitserland. Toen hij niet meer terug kwam begon men zich zorgen te maken.
Geronseld voor het vreemdelingenlegioen was een van de mogelijkheden waaraan gedacht werd.
Het Algemeen Dagblad berichtte erover op 6 februari 1957.
Bijna twee maanden later keerde Jolle Ligthart terug naar zijn ouderlijk huis.
De kop boven het krantenbericht naar aanleiding van deze terugkeer dat op 30 maart 1957 in de Telegraaf verscheen was “Matroos ontsnapte aan het Legioen”.
Het verhaal van de ontsnapte matroos was als volgt. Met een auto zou hij uit Zwitserland zijn gebracht en daarna via Marseille op transport zijn gesteld naar Oran. Hoe hij daar dan was ontsnapt, omschreef de Telegraaf als “een duistere zaak”.

Of Jolle Ligthart destijds, al dan niet geronseld, dienst had genomen in het Franse Vreemdelingenlegioen is niet zeker. Als hij wel dienst had genomen zou een mogelijke verklaring voor zijn snelle terugkeer kunnen zijn dat hij in Algerije alsnog werd afgekeurd.
Kenmerkend voor deze periode is wel dat bij vermissing van jonge mannen er al snel aan het vreemdelingenlegioen gedacht werd.

De haven van Marseille

Algemeen Dagblad 06-02-1957

Matroos vermist

Nieuwsdienst Algemeen Dagblad
ROTTERDAM. — Sinds vrijdagavond wordt de 18-jarige Jolle J. Ligthart uit Rotterdam, die als stuurman-matroos voer op het Rotterdamse rijnschip Prinses Irene vermist, nadat hij in de haven van Bazel van boord was gegaan. Hoewel een ongeluk niet uitgesloten is, wordt bij deze vermissing gedacht aan : de mogelijkheid, dat de jongen geronseld is voor het vreemdelingenlegioen. Hij was nogal zwaarmoedig. De politie , verzoekt zijn opsporing. Vrijdagavond vrij laat is Jolle Ligthart van boord gegaan. Hij had tegen zijn kapitein, de heer N. de Vries gezegd, dat hij even de wal opging.
Hij verliet, het schip in zijn colbert kostuum. Zijn jas, zijn geld, sigaretten en zijn overige bezittingen zijn later in zijn hut teruggevonden. Hij had ongeveer vijf en twintig francs op zak.
Tot nu toe ontbreekt ieder spoor van de jongeman.


De Volkskrant 06-02-1957

De Telegraaf 30-03-1957

Matroos ontsnapte aan het Legioen

(Van een onzer verslaggevers)
ROTTERDAM, zaterdag, Heelhuids ontsnapt aan het Vreemdelingenlegioen in Oran (Noord-Afrika) is de 19-jarige matroos J. J. L. uit Rotterdam —- bijna twee maanden nadat hij als vermist was opgegeven — in zijn ouderlijk huis in Overschie teruggekeerd.
De knaap was matroos op het Rijnschip „Prinses Irene” en had het schip op 1 februari in Bazel verlaten.
Sindsdien was hij spoorloos. Volgens de berichten zou L. in Bazel door agenten van het Vreemdelingenlegioen zijn geronseld. Met een auto zou hij uit Zwitserland zijn gebracht en daarna via Marseille op transport zijn gesteld naar Oran.
Hoe hij dan is ontsnapt, is een duistere zaak.

(a) Jolle Johannes Ligthart, geboren te Rotterdam, 26-06-1938

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Copyright | NLLegioen | All Rights ReservedPowered by Crossing Over